Hogy újra egyek lehessünk… – egy angliai Wass Albert-felolvasás története

25 órás Wass Albert felolvasó maraton
2022. február 25 du. 5 órától – 26. du. 6 óráig
Chester, Anglia

Immáron 4. alkalommal vett részt az angliai magyarság a 25 órás Wass Albert felolvasó maratonon Kádárné Szász Hilda, jómagam, szervezésében. Az eseményhez 2019-ben csatlakozott először az angliai chesteri magyar közösség és környékbeli irodalomkedvelő csapata, akkor még személyes találkozással. A járvány okozta helyzet miatt 2021-től online módba ment át az esemény. Idén, 2022-ben, megmaradt az online felület, de lehetőség volt személyesen is részt venni a maratonon a megadott helyszínen, a saját otthonomban.

Elmondhatom, hogy sikeresen zárult ez az alkalom is, mint minden eddigi: 25 órán keresztül ment folyamatosan, megszakítások nélkül a felolvasás az előző években már átélt, megtapasztalt felelmelő érzésekkel, élményekkel gazdagítva résztvevői életét, mindennapjait.

Összesen 14 felolvasó vett részt a 25 órás maratonon, akik felváltva és visszatérve a »virtuális irodalmi szobába« vitték és adták át egymásnak a „SZÓT, a LÁTHATALAN LOBOGÓT” és tűzték ki az ormokon, a csillagoknak meglobogtatva a 25. óra végén.

Néhányan megjelentek személyesen is a helyszínen, de javarészt online » futottuk” le a maratont. Az online részvétel lehetőséget adott nagyobb távolságokból is becsatlakozni, mint pl. Erdélyből, Magyaroszágról és Anglia Chestertől távolabbi részeiről. Az »irodalmi virtuális szobába«, ahogy a Zoom felületet neveztem, bárhonnan be lehetett »kopogtatni«, a 25 óra bármelyik percében, illetve ki-be lehett lépegetni, szállni onnan. Volt, aki főzés közben, vagy éppen gyerekfektetés előtt, munkába menet csatlakozott hozzánk. Ez még érdekesebbé tette ezt az eseményt. Az irodalmi szobát 25 órán át nyitva tartó jómagam voltam, végig kísérve az egész maratont és végig futva a többiekkel.

A felolvasott művek, irodalmi műfajok palettája nagyon színes volt. Hallottunk regény részleteket, verseket, elbeszélő költeményt, népmeséket, mondákat, legendákat, novellákat, és még sorolhatnánk a jelen lévő műfajokat.

Itt voltak közöttünk legnagyobbjaink, közismert, gyerekkorunk tanítói, íróink, költőink, számban összesen huszonnégyen. Név szerint, de nem ÁBC sorrendben itt volt: Wass Albert, akinek gondolatai, érzései, meglátásai, személyisége átitatta az egész felolvasás szellemiségét, továbbá: Petőfi Sándor, akinek A „János Vitéz” című elbeszélő költeménye teljes egészében felolvasásra került, aztán itt voltak még: József Attila, Ady Endre, Kányádi Sándor, Weöres Sándor, Arany János, Radnóti Miklós, Babits Mihály, Vörösmarty Mihály, Illyés Gyula, Móra Ferenc, Vámos Miklós, Fekete István, Gárdonyi Géza, Benedek Elek, Fazekas Anna, Nyirő József, Marék Veronika, Bosnyák Viktória, Jankovszky Éva, Romhányi József, Rejtő Jenő, Polcz Alain. Az írók, költők mellett ott volt maga a MAGYAR NÉP is feltárva előttünk ősi idők titkait a népmesék, mondák, legendák által.

A felolvasók mellett jelen voltak a »virtuális szobában« a felolvasást »csak« hallgatók is, akik figyelemmel kísérték és hallgatták az éppen felolvasott irodalmi alkotást, mesét.

Jó volt, szép volt, talán igaz sem volt? Dehogynem volt igaz! Én ott voltam, és nektek ezt a mesét elmondtam, aki pedig nem hiszi, az járjon utána….

Ennek most vége lett, de NEM végleg lett vége. Jövőre ugyanígy, ugyanitt újra találkozunk és visszük a Szót, a Láthatalan Lobogót, mert ez JÓ, ez KELL!

Remélem egyre többen kopogtatnak majd a »virtuális irodalmi szoba ajtaján« vagy az élő tölgyfa ajtómon, hogy az irodalom szárnyain újra egyek lehessünk, egy nemzet, közös érzésekkel.

Isten minket úgy segítsen! Úgy legyen, Ámen.

Kádárné Szász Hilda

2022. április, Chester, Anglia