Gyújtsuk meg a csúcsokon az őrtüzeket! – az idei Wass Albert-felolvasás köszöntője

Legyünk tudatában, hogy ezekben az órákban mi vagyunk a magyar szellemiség őrei és megszólaltatói!

Isten Hozta a 16. Wass Albert-felolvasás vendégeit szerte a nagyvilágban!

Az idei Szépirodalmi Ünnepen 58 helyszín köszöntheti egymást a körben: a tengerentúlról New York, Cleveland és Calgary, Angliából Chester, a Felvidékről Naszvad, Gúta és Tardoskedd csatlakozott, míg Belső-Magyarországról Székesfehérvár, Zalaszabar, Kecskemét, Mezőkövesd, Bánhorváti, Nyíregyháza, Nyírbátor, Esztergom, Szeged, Csetény, Ózd, Üllő, Pusztaszabolcs, Buda, Sárospatak, Cegléd, Szentes, Edelény, Kispest, Pápa, Encs, Szabadszállás, Gömörszőlős, Telki, Kisgyőr, Keszthely, Áta, Sátoraljaújhely, Harsány, Rákóczifalva, Nagykanizsa, Létavértes, Eger, Dunaújváros, Budapest 5. kerület, Pilisszentkereszt, Sajóvámos, Debrecen, Őriszentpéter, Gyöngyös, Dombóvár, Pomáz, Püspökladány, Hajdúszoboszló, Ballószög, Veszprém, Tápiószecső, Jászfényszaru, Pécs, Karcag és Göd csatlakozott a felolvasáshoz.

Ahogy Wass Albert is rendre elindult a Mezőségről is látszó szeretett hegyei felé, mi is évről évre nekivágunk a meredeknek, amit egy felolvasás megszervezése és megvalósítása jelent. Senkinek sem lettek könnyebbek a körülményei a 2020-as években, a tüzet mégis sikerült megőriznünk, és a 2021-es 32, majd a tavalyi 43 helyszín után idén 58 közösség lépett be az összefogásba.

Egy olyan időszakban, amikor pusztán a fennmaradás is egyre több erőt és időt követel, megint többen kapaszkodunk tehát fölfelé ezen a kaptatón, hogy újra bejárhassuk a szépirodalom ragyogó tisztaságú gerinceit és csúcsait.

Gyújtsuk meg odafenn idén is az őrtüzeket, és szívünket minden magyarra és minden embertársunkra kiterjesztve mondjuk el a világot gyógyító üzeneteket! Legyünk tudatában, hogy ezekben az órákban mi vagyunk a mindenkori magyar szellemiség őrei és megszólaltatói! Mi magunk vagyunk az őrök, amikor nem sajnálva az időt megállunk örökségről és hűségről beszélni, megállunk a magyar sorsot átgondolni, megállunk beengedni a lelkünkbe a Teremtőt, és éleszteni a reményt.

Mindenki hozzájárul ehhez a fénylánchoz, aki csak egyetlen verssel, részlettel, vagy csak egy jó gondolattal avagy pusztán a figyelmével hozzájárul a felolvasásokhoz bárhol a nagyvilágban!

Jómagam többször is megtapasztaltam, milyen nehéz lejönni 3-4 nap után az Istenszékéről vagy akár a Kelemen-havasok, a Görgényi vagy épp a Hargita főgerincéről. Nem véletlenül ihlették meg Wass Albertet ezek a hegyek, sziklák, patakok és fenyvesek: olyan tisztaságot és istenközelséget lehet megtapasztalni, amely után a lenti világtól könnyen elmegy az ember kedve. Talán hasonló érzés lehet a felolvasás utáni hétköznapokba visszatérni, de érdemes arra gondolni, hogy a fényt és a gyógyítást fentről és kívülről célba juttatni lehetetlen: hús-vér emberként ezt a mai világot csak belülről lehet gyógyítani. A mai berendezkedésünkbe csak úgy tudjuk bevinni a hiányzó szeretetet és bölcsességet, ha a fenti világból visszatérünk, és közben megőrizzük a szívünkben a kapcsolatot a Teremtővel. Csakis így tud működni a világ gyógyítása, amit Wass Albert többször is feladatként jelölt ki a magyaroknak.

Kívánom, hogy az ehhez szükséges töltekezés, magasra emelkedés adassék meg minden résztvevő számára! Érezzük át együtt az Istenszéke, a Hagyaték és a többi varázslatos kincsünk erejét ezen a két napon! Áldott együttlétet és élményekkel teli felolvasást mindenkinek!

Szeretettel

Hegedűs Gergely András