Merre tovább magyarság 2022-ben? Mi elővettük az iránytűt!

Köszönet a 15. Szépirodalmi Ünnep résztvevőinek, köszönet a Wass Albert és a többi nagy írónk által közvetített szellemiség éltetőinek!

Az elmúlt évek rendkívüli körülményei ellenére a 2004-ben megszületett, majd 2009 óta minden évben megrendezett Wass Albert-felolvasás köré szerveződő magyar közösségek lelkierőt és kitartást mutattak fel a világnak, hiszen a tavalyi 32 helyszín után idén 43 településen küldték el a hívó szót a felolvasóknak. Az egész világ magyarságát átölelő körhöz a tengerentúlon New York, Cleveland, Calgary, Los Angeles és Sarasota; Angliában Chester; Erdélyben Marosszentgyörgy, a Felvidéken Tardoskedd, Naszvad és Gúta; míg Belső-Magyarországon Kispest, Zalaszabar, Nyírbátor, Üllő, Gömörszőlős Gyöngyös, Pusztaszabolcs, Szabadszállás, Buda, Eger, Székesfehérvár, Kecskemét, Sárospatak, Keszthely, Nagykanizsa, Pécs-Vasas, Encs, Pápa, Ózd, Debrecen, Dunaújváros, Pomáz, Hajdúszoboszló, Harsány, Esztergom, Karcag, Püspökladány, Áta, Mezőkövesd, Kisgyőr, Nyíregyháza, Edelény és Göd felolvasó köre csatlakozott.

Ahogy azt megszokhattuk, Wass Albert művei által egy olyan kincsesbányába van bejárásunk, amely mindig friss és érvényes útmutatót ad, akár a magyarság sorshelyzetére, akár az egyéni útkeresésünkre tekintünk. Ma 2022-ben is volt miért előhívni a lélekemelő és szívünket reménnyel feltöltő üzeneteket! Aligha kell részletezni, hogy milyen kihívásokkal kell szembenéznünk, akár a családunk testi és lelki jólétének megteremtését és megőrzését, akár a közösségünk egyben tartását, akár a minket körülvevő tágabb világ – a magyarság és az emberiség – égető sorskérdéseit tekintjük. Ebben az évszázadban talán soha nem találkoztunk még ilyen éles helyzetekkel, mint az utóbbi időben!

A mai folyamatokat sokan korszakváltásként fogják fel, amely a régi kérlelhetetlen szétbontásával reményteli lehetőséget teremt egy tudatosabb és boldogabb világhoz. Ugyanakkor ez a korszakváltás tele van elkerülhetetlen és nem éppen fájdalommentes változásokkal. Mindezek miatt a fent említett üzenetek közül ma nagyon fontossá vált az erdélyi író egyik gondolata, amivel arra mutat rá, hogy semmi nem történik velünk ok nélkül:

„Most tanultam meg, hogy nem arra kérem Istent, hogy teljesítse azt, amit én elterveztem, hanem hogy segítsen megérteni, mi az értelme annak, amit ő tesz velem…”

A felolvasásokhoz kapcsolva hadd küldjünk szét egy másik gondolatébresztő üzenetet a Cibles, a Kelemen-havasok és a többi erdélyi hegyóriás szerelmesétől. Manapság egyre több megosztó hatás éri a magyar társadalmat, amely egyben rámutat a nemzetben gondolkodó közösségépítők és véleményvezetők felelősségére. Arra kérünk mindenkit, hogy a Wass Albert által olya sokszor hangsúlyozott magyar egység és a megbékélés jegyében vegye fontolóra és vigye tovább az alábbi sorokat!

„Nem haragszom soha az emberekre, ha másképpen vallják a dolgokat, mint én, mert tudom, hogy az ő igazságuk is éppen olyan igazság a maguk szempontjából, akár az enyém. (…) Az élet sok apró igazsága között talán nem is az igazság a fontos. Hanem a békesség, mellyel megszorítjuk egymás kezét az igazság fölött.”

Köszönjük a szervezők kitartó és sok maradandó élményt gyümölcsöző munkáját, akárcsak a csatlakozó felolvasók szívbeli lelkesedését és építő gondolatait! Kívánunk mindenkinek a felolvasás utáni hónapokban is eredményes közösségszervezést, és mindig megújuló erőt adó, irányt mutató irodalmi és közösségi élményeket!

Hegedűs Gergely András