Wass Albert maratoni felolvasói 2019-ben is összefognak, és üzennek Erdélybe!

Erdély, Radnai-havasok, Ünő-kő

A Kárpát-hazában és a tengerentúl szerveződő Wass Albert felolvasó maratont jövőre február utolsó hétvégéjén tartják meg a belépő közösségek.

A következő Szépirodalmi Ünnepet 2019. február 22-én pénteken és február 23-án tartják meg szert a nagyvilágban a csatlakozó körök Wass Albert és más írók költők műveiből. A rajt a hagyományoknak megfelelően pénteken este 6 órakor lesz, ez Erdélyben és Kárpátalján este 7 órát jelent, míg az író második hazájának számító tengerentúlon péntek déli 12 órát.

A következő maratonhoz csatlakozni kívánó közösségek jelentkezését a wafelolvasas@gmail.com címre várják a kezdeményezők.

Ahogy a 2004-es rajt óta minden esetben, ezúttal is 25 órás maratoni felolvasást hirdetünk meg a csatlakozóknak, ami másnap este 7-ig tart. Ugyanakkor be lehet szállni alacsonyabb óraszámmal is, ha adott településen nincs elég szervező és jelentkező.

Szeretnénk feléleszteni az éjszakai körkapcsolások hagyományát, ám ehhez a skype sok esetben kevésnek bizonyult. Akinek van ettől hatékonyabb informatikai javaslata, azt várjuk a wafelolvasas@gmail.com címre.

Üzenet Haza Erdélybe

Az Erdélyben korábban nagy hagyományokkal bíró felolvasást az utóbbi években az író hazájában csak kevesebben vállalják. Wass Albertet ugyanis a román állam továbbra is háborús bűnösként tartja nyilván koholt vádak alapján, az író ártatlanságának cáfolhatatlan bizonyítékai ellenére. Erre hivatkozva a hatóságok fenyegetéssel, eljárásokkal, bírsággal akadályozzák a szervezőket, így több településen is érthető módon felhagytak a szervezéssel.

Mindezek miatt a következő felolvasásra Erdélyből más magyar írók és költők műveiből tartott Szépirodalmi Ünneppel is lehet csatlakozni! Javasoljuk azon az erdélyi alkotók beemelését a műsorba, akik Wass Albert kortársai voltak, a magyarság szellemi munkájában vele közösen vettek részt, és hozzá hasonlóan összetartó, egységes nemzetben gondolkodtak! Fejezzük ki ezzel a lépéssel az összetartozásunkat, és azt hogy békés, törvényes eszközökkel, de határozottan kiállunk az összmagyar szépirodalom megtartó ereje mellett!