Wass Albert azt üzente

Mi, magyar közösségek szerte a nagyvilágban immár 13. alkalommal fogtunk össze, hogy egy kétnapos ünneppel tisztelegjünk nagyjaink előtt, és hogy erőt merítsünk az erdélyi író és a magyar irodalom kimeríthetetlen kincsesbányájából. Az új évtized első maratonján 58 településen indult útjára a felolvasás.

Miután a sajtóban számunkra kedves és bántó híreket egyaránt hallottunk róla az utóbbi időben, egy picit talán a szokásosnál is többet gondoltunk a számunkra örökké a szépséges havasi legelőkön és a fenyvesek rejtett tisztásain megmaradó, és onnan üzenő erdélyi íróra. Amikor választ adtunk az őt érő támadásokra, csak még jobban letisztult számunkra, hogy ki ő valójában. Arról a szellemóriásról beszélünk, aki a legszebb írásaiban olyan magasról és olyan békével nézett le a ma is dulakodó, békétlen emberekre, mint ahogyan a Kelemen-havasok csúcsai tekintenek le a Marosba futó patakokra. Bár időnként ő is keményen megmondta a véleményét, a küldetése nem az volt, hogy ezekbe a terméketlen harcokba beszálljon: ő azért írt, hogy gyógyítsa a világot. Azért írt, hogy felemeljen jót és rosszat, kicsit és nagyot, magyart és nem magyart egyaránt.

Időnként nekünk is be kell vállalni a küzdelmet, hiszen a világban gazdasági, szellemi és lelki síkon komoly hódító háború zajlik. Mindent vinnének, amit csak lehet, az értékeinket, a gondolatainkat, a jövőnket. Meg kell hát húznunk olykor a határainkat, a pusztító-rabló szándékra határozottan nemet mondva és kiállva az értékeink mellett. Az, hogy az Író immár ott van a nemzeti alaptantervben, igazolja, hogy a határozott társadalmi akarat tud érvényesülni. Ugyanakkor szükségünk van a Wass Albert által is közvetített gyógyító erőre, és az általa nem egyszer bemutatott felülemelkedésre is. Meg kell tudni látnunk a jót a jót akaró másik emberben, függetlenül attól, hogy melyik politikai irányzat, vallás vagy nemzet képviselője. Mert a világ gyógyításához csak összefogáson keresztül vezethet az út! Márpedig mi magyarok gyógyítani érkeztünk: ha elkezdünk kutatni akár a hagyatékunkban, akár a szívünkben, ugyanezt az üzenetet találjuk.

Kívánom, hogy merítsünk erőt ezen a felolvasáson a fent leírt feladatokhoz! Töltekezzünk az üzenetekkel, hogy legyen erőnk megvédeni értékeinket, és hogy legyen erőnk betölteni a küldetésünket!

A felolvasás előtti napokban, hetekben megható volt olvasni a sok éve kitartó helyszínek üzeneteit, akárcsak az újonnan érkezők lelkes szavait. Jó látni a korábbi felolvasásokról küldött fényképeken az átszellemült arcokat, a varázslat hatását, amit mindannyian át szoktunk élni. A magyar hagyaték őrzőinek nevében köszönöm mindenkinek a kitartást a felolvasás mellett, és kívánom, hogy az idei szépirodalmi ünnepen erősödjenek tovább ezek a közösségek!

Minden kedves vendégünknek köszönjük a részvételt és kívánjuk, hogy élje át ezt a varázslatot!

Szeretettel
Hegedűs Gergely András
országos szervező

(a 2020-as felolvasás országos köszöntője)