Kifordul a világ a négy sarkából, de marad egy biztos pont

Bármilyen új környezet alakul is ki körülöttünk a világjárvány hatására – reményeink és célkitűzéseink szerint a jelenleginél sokkal tudatosabb és fenntarthatóbb! – ugyanúgy szükségünk lesz egymás értékeire, egymás munkájára, egymás figyelmére és egymás erejére.

Január 21-én volt egy lábtörésem, két hónapja egy csomó mindent nem tudok csinálni, kikoptattam már a kanapét, és még most sem megy a járás, csak félmankóval.

Nem kellemes a szobafogság, de abszolút MEGOLDHATÓ.

A napi rohangálás, ingázás elmaradt, több dologra maradt időm, energiám, és ezekben tudtam haladni egy jó adagot. Tehát a bezártságot lehetőségként is meg lehet élni! Persze ez ettől még hosszabb távon komoly mentális erőpróba, amihez sokat segítenek a mentális eszközök – lásd a cikkben elhelyezett hangüzenetet.

Egy másik dolog, amibe érdemes belegondolni a koronavírus terjedésének napjaiban: bár a fókusz nagymértékben a fertőzöttek, halálesetek számának növekedésére összpontosul, a valódi front nem ott van!

Az ország sorsa azokon az ezreken múlik, akiknél szintén megvan a fertőzöttség valamely formában. Azon múlik a sorsunk, hogy ők mit csinálnak ezekben a napokban!

És nem tudjuk megmondani, hogy kik ők. Na ezért kell otthon maradni!

Még valami, amit érdemes megfontolni. Sokak számára még a járványtól is nagyobb félelmet okoz, hogy mi lesz a megélhetésükkel. Máris munkahelyek szűntek meg, és számos szakterületen, ágazatban kell leállítani a munkát, rengetegen maradnak bevételek nélkül. Teljesen érthető az aggodalom. Mégis szánjunk egy kis időt a rendeződésre, és próbáljunk meg egy dologra összpontosítani. Mégpedig az értékeinkre, amiből minden embernek van, ha felismeri, ha nem.

Miért meghatározók most az értékek? Mert minden jel arra utal, hogy ebben ez évben kifordul a négy sarkából a világ.

Az értékeknek azonban megvan az a jó tulajdonságuk, hogy egy teljesen új világban is értékek maradnak.

Igaz ez akár egy vállalatra, akár egy egyénre. További jó tulajdonságok, hogy ha építünk rájuk, akkor bevonzzák a sikert, a jóérzést és az anyagi hátteret. Minden anyagi teremtésünk az értékeinknek a valamilyen szintű érvényesüléséből származik.

Érdemes tehát arra használni a felszabaduló időt, hogy felmérjük és megerősítsük az értékeinket, ezáltal megtaláljuk és berajzoljuk a helyünket a térképen. Bármilyen új világ alakul is ki körülöttünk – reményeink és célkitűzéseink szerint a jelenleginél sokkal tudatosabb és fenntarthatóbb! – a társadalomban ugyanúgy szükségünk lesz egymás értékeire, egymás munkájára, egymás figyelmére és egymás erejére.

Hegedűs Gergely András