Jó volt egymás szemébe nézni, új erőt meríteni, a közös szellemiséget kimondani!

A bükkaljai faragott faluban, Kisgyőrben találkoztak a közel 20 éves történetre visszatekintő Wass Albert felolvasások kitartó szervezői, de nem csupán visszafelé tekintettek…

Sikeres volt a Wass Albert felolvasások országos szervezői találkozója, amely 14 települést képviselve összesen 41 fő részvételével zajlott 2023 szeptember 30-án Kisgyőrben. A bükkaljai eseményen Buda, Debrecen-Józsa, Eger, Encs, Esztergom, Gömörszőlős, Gyöngyös, Harsány, Kecskemét, Kisgyőr, Miskolc, Naszvad, Nyírbátor, és Üllő szervezői voltak jelen, míg Ballószög, Hajdúszoboszló, Sárospatak, Szabadszállás és Tardoskedd képviselői levélben küldték el a bemutatkozásukat, üzeneteiket, terveiket, illetve üdvözletüket miután az utazásuk önhibájukon kívül meghiúsult.

Kiemelném, hogy sokunk számára megadatott az az ajándék, hogy annyi évnyi levelezés, világhálós kapcsolattartás után végre élőben, egymás szemébe nézve, egymás kezét megszorítva is üdvözölhettük egymást!!!

A találkozó megnyitásakor Wass Albert Gátak című verse és a Misztrál zenekar Göngyöt az embernek című dala segítette a ráhangolódást – utóbbiért köszönet az egrieknek, hogy elhozták! A délelőtti bemutatkozásban számos kincset érő tapasztalat, megélés, üzenet és emlék összpontosult – a végére érve joggal érezhettük úgy, mintha egy újabb felolvasáson lennénk túl.

Az ebéd után kezdődő, Kisgyőr csodáit bemutató körútra nehéz szavakat találni. Kékedi László polgármester vezetésével – továbbá a délelőtti ismerkedésben velünk tartó kisgyőri Wass Albert-szervező, korábbi Faluház-vezető Grúz Attila beszámolóinak is köszönhetően – egy olyan világba nyertünk betekintést, amelyből öt percenként érkezett egy-egy példaértékű, csodaszerű és humorban is bővelkedő üzenet (ezeket nagyon jó lenne film formájában átadni országnak-világnak!).

A bükkaljai faragott falu a magyar múltból merítve nagyon is a jelenben éli a szerves műveltségünket – rajta van a JELEN – és a jövőbe mutat!

Ahogy reggeltől délig Grúz Attila, majd déltől koradálutánig Kékedi László hozta a találkozóra a helyiek jelenlétét, úgy folytatta a találkozóra szombat délután egy „véletlen” folytán belecsöppenő kisgyőri Tünde nevű fiatal hölgy, aki gyönyörű kisgyőri népdalokkal és értékes hozzászólásokkal adta bele a lelkületét ebbe a csodálatos napba.

A délutáni egyeztetés hangulata, összehangolódása, felvetései és megállapodásai – akárcsak a kör közepén lobogó gyertyaláng, amellyel az üllőiek az ottani felolvasásokon évről évre fellobbanó tüzet hozták el! – jócskán túlmutatott az eredetileg témaként felvetett 2024-es ünnepen. A 20 éves találkozó témája mellett ugyanis több fontos kérdés felvetődött a felolvasásokkal kapcsolatban, melyek nagy részére kell még időt és alkalmat szánnunk.

Ugyanakkor meglovagolva a találkozó összehangoltságát és erejét többek közt megállapodtunk abban, hogy itt és most 2023-ban milyen gondolatok mentén képzeljük el a felolvasások célját, a 2004-ben megfogalmazott világcsúcskísérlet céljából tovább lépve, a Wass Albert által képviselt örök szellemiséget megfogalmazva, egymásnak felmutatva, a találkozónk és felolvasásaink küldetéseként felismerve. Emellett az ügyben is több gondolatunk letisztult egymás véleményét meghallgatva és egyeztetve, hogy milyen kereteket és tartalmat képzelünk el a közösen megtartandó, kétnapos 20 éves ünnepen.

Szombat délután és este a búcsúzkodáshoz közeledve általános visszajelzés volt mindenkitől a találkozó erőt adó, lélekemelő hatása. Az utolsó órák kötetlenebb beszélgetéseiben, a Palóc Himnuszt kört állva megszólaltató záróéneklésben és a közös vacsorában, valamint a búcsú perceiben összpontosuló örömteli érzés a 19 év legszebb élményeinek méltó folytatását jelezte!

A megbeszéltekről később még igyekszünk beszámolni, első lépésben a jövő évi országos évfordulós ünnep időpontját és elnevezését szeretném közzétenni:

2024. június 7.-9., WASS ALBERT FELOLVASÓ KÖZÖSSÉGEK TALÁLKOZÓJA

Ezzel együtt természetesen február utolsó hétvégéjén, 2024. február 23-i kezdettel ki-ki a maga településén és körében 2024-ben is megtartja a szokásos felolvasást, saját közösségével is megünnepelve a 20 éves évfordulót. Szeretettel várjuk a körbe a csatlakozó településeket!

Köszönjük mindenkinek a részvételt, illetve köszönjük mindenkinek a támogatást, akárcsak írásban, szóban vagy egy szeretetteli, örömteli gondolatban érkezett a kisgyőri 2023 szeptemberi találkozó felé!

Külön köszönet a kisgyőrieknek a varázslatos helyszínért és a szeretetteli vendéglátásért!

Tisztelettel és Bőséges Erővel feltöltekezve

Hegedűs Gergely András