Virágot a Hargitáról hozzatok! – a 2024-es Wass Albert-felolvasás országos köszöntője

A 2004. február 20-án útjára indított, 20 éve hömpölygő felolvasó folyam valójában egy VARÁZSLAT: a magyar szellem és lélek önkifejezése, önazonosságának helyreállítása, Istenhez vezető saját útjának kijelölése. A végtelen mennyiségben rendelkezésünkre álló szellemi kincsünk közös újrafelfedezése!

A ma este rajtoló felolvasásokra hangolva alább közöljük az idei Szépirodalmi Ünnep országos köszöntőjét, amit a helyszíneken a rajt előtt szoktak felolvasni.

Isten Hozta világszerte a húsz évvel ezelőtt útjára indított Wass Albert-felolvasás vendégeit!

Az évfordulót ünneplő magyar összefogásba idén összesen 58 közösség jelezte belépését. A tengeren túl Florida, New York és Cleveland; Angliában Chester; Svájcban Zürich; Kárpátalján Bene és Munkács; a Felvidéken Tardoskedd, Udvard, Nagyfödémes és Naszvad; Erdélyben Kézdivásárhely és Székelyudvarhely; míg Belső-Magyarországon Zalaszabar, Kecskemét, Gyöngyös, Gyöngyös-Mátravidék, Encs, Keszthely, Nyírbátor, Sárospatak, Üllő, Győr, Budapest-Wekerletelep, Áta, Pusztaszabolcs, Nyíregyháza, Miskolc, Szabadszállás, Debrecen-Józsa, Ózd, Szeged, Harsány, Budapest 1. kerület, Solt, Rákóczifalva, Debrecen, Budapest 5. kerület két helyszínen, Kisgyőr, Pápa, Nagykanizsa, Eger, Őriszentpéter, Sátoraljaújhely, Esztergom, Hajdúszoboszló, Dunaújváros, Dombóvár, Edelény, Gömörszőlős, Jászfényszaru, Püspökladány, Pomáz, Pilisszentkereszt, Tápiószecső, Mohács és Karcag felolvasói tartanak velünk.

Amikor húsz évvel ezelőtt a fővárosi felolvasó helyszínen hajnal 1-kor váratlanul megjelent az egyik neves színművészünk, megragadta a kezébe eső első könyvet, felütötte, ahol kinyílt, és felolvasta Wass Alberttől az Egyesülés a székelyekkel című mondát, akkor éltem meg először igazán a felolvasás megrázó erejét. Az akkori 13 helyszín erőterében, a semmilyen szinten nem tervezett események sodrában váratlanul felhangzott az éjszaka közepén: „Valóra vált a jóslat! Készüljetek örömre székelyek! Csaba vezér hazatért keletről!”

Olyan erővel éltük meg ott és akkor az egyik legfontosabb ősképünk, a Hunor-Magyar testvériség újjáéledését, hogy könny szökött a szemünkbe, és egy életre megmaradt bennünk ez az érzés. Azokban a percekben VALÓBAN ott voltunk székely és magyar kézfogásában, Árpád magyarjainak bevonulásakor a Budvárnál újjáéledő ősi szövetségben…!

Ugyanazon az első felolvasáson indítottuk útjára a messzi Ámerikába Csíkszentdomokos követét, Áronkát a rábízott üzenettel. Éreztük a hajnalhoz közelítő csíki éjszaka leheletét, láttuk a kör közepén ropogó tűz lángjait, és bennünk zengett a falu legbölcsebb öregeinek kiáltása: A csíki havasokban emberek élnek, akiknek jókora adóssággal tartozik a világ! Tartozik a szabadsággal, amit megígért, és tartozik az igazsággal, amit megígért…!”

Ezekben az élményekben éltük meg és értettük meg először, hogy a 2004. február 20-án útjára indított, 20 éve hömpölygő felolvasó folyam valójában egy VARÁZSLAT. A magyar szellem és lélek önkifejezése, önazonosságának helyreállítása, Istenhez vezető saját útjának kijelölése. A végtelen mennyiségben rendelkezésünkre álló szellemi kincsünk közös újrafelfedezése!

Akinek van szeme hozzá, rendre tetten éri ezt a varázslatot a felolvasásokon. Ahogy önkéntelenül összekapcsolódnak és üzenetet formálnak az előre nem egyeztetett részletek és versek. Ahogy átjárja a porcikánkat és hónapokra feltölt erővel egy-egy közös felismerés. Ahogy életre szóló barátságok köttetnek, ahogy egymástól távoli magyar közösségek egymásnak örülnek, és ahogy egymás szemébe néztünk tavaly Kisgyőrben, ahol végre személyesen is találkoztunk! A boldog várakozás, amivel készülünk a felolvasó közösségek nyári találkozójára…!

Székelyudvarhely belvárosában, a patkónak nevezett téren a legyőzhetetlen 82-es székely gyalogezrednek emléket állító vasszékely felirata ezt hirdeti: „Gyopárt a Hargitáról hozzatok, a székely hősök halhatatlanok!” Kívánom minden felolvasónak, hogy jusson fel ki-ki a maga csúcsára az idei Szépirodalmi Ünnepen, és hozza el onnan az ő virágát! De úgy tegye meg, hogy otthon el tudja ültetni, meg is tudja őrizni, és ez a virág a mindennapjaiban tegye állandóvá az Istenhez közeli tisztaságot, amit a Madarasi-Hargitán vagy más szent hegyeink tetején élhet át az ember!

Szeretettel és Tisztelettel
Hegedűs Gergely András
országos kezdeményező