Varázslatos helyen találkoznak a Wass Albert-felolvasások közösségei – gyere el a Faragott Faluba!

Ha érzed a szívedben a hívó szót, gyere el Te is a Faragott Faluba június második hétvégéjén! A felemelő hangulatú Kisgyőr pontosan azt a magyar szellemiséget hordozza a szerves műveltségünk kincseit felmutatva, amelyet Wass Albert is képviselt. Ebben a leírásban megtudhatod a június 7-én kezdődő 20 éves évfordulós ünnep részleteit.
(a fotón a kisgyőri Szent Korona-kilátó látható – forrás: csodalatosmagyarorszag.hu)

MEGHÍVÓ

Húsz évvel ezelőtt, 2004 februárjában maratoni világrekordként indult útjára a Wass Albert műveit egy időben több helyszínen megszólaltató felolvasás. A közösségi élménynek olyan ereje volt, hogy a kezdeményezés egyfajta mozgalommá vált, és a mai napig működik: évről évre mintegy 60 településen szervezik meg világszerte kitartó közösségek, újonnan belépőket is rendre befogadva.

Tavaly ősszel a különböző helyszínek szervezői először találkoztak, hogy végre személyesen is köszönthessék és megismerjék egymást. Ekkor határozták el, hogy a 20. évfordulót a Wass Albert-felolvasó Közösségek Találkozóján ünneplik meg a bükkaljai Kisgyőrben június 7.-8.-9-én.

A tavaly őszi szervezői találkozón a festői környezetben fekvő, és csodálatos látnivalókkal büszkélkedő Kisgyőr, felemelő hangulatú méltó helyszínnek bizonyult! A Faragott Falunak is nevezett település ugyanis pontosan azt a magyar szellemiséget hordozza a szerves műveltségünk elemeit felmutatva, amelyet Wass Albert is megpróbált minden eszközzel átadni a műveiben.

Várjuk szeretettel a felolvasókat, irodalomszeretőket, Wass Albert és a tiszta magyar szellemiség hűséges követőit a Kárpát-haza és a nagyvilág minden tájáról!

Megközelítés:
Kisgyőr a Bükben, Miskolctól nem messze található Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, Budapestről 2 óra autóút, 172 km.

Részletek

Alább igyekszünk bemutatni a találkozó főbb részleteit, négy dolgot azonban előzetesen kiemelnék:

-a találkozó három nap alatt zajlik le, azonban úgy alakítjuk a programokat, hogy az is teljes élményt adhasson, ha valaki a főnapon, azaz június 8-én reggel érkezik és aznap este távozik

a rendezvényen a részvétel ingyenes

-fontos, hogy ha bárki szállást vagy étkezést szeretne magának biztosítani Kisgyőrben, akkor ezeket az alábbi elérhetőségeken előre foglalja le, illetve rendelje meg, csak ebben az esetben tudunk neki segíteni!

-ha szeretnél bármilyen szinten is részt venni a találkozón, kérlek mindenképp küldj egy jelzést az alább megadott elérhetőségek bármelyikére, hogy a létszámot előre láthassuk!

Csengődi Hetti:
hetti.csengodi kukac gmail.com

20-as 447-1920

Hegedűs Gergely:
hegobox kukac gmail.com
30as 419 24 49

Az alábbi leírás egyelőre csak vázlatos, de a szervezés előre haladásával együtt a részleteket folyamatosan frissítjük!

PROGAMOK

Ahogy a tavalyi országos szervezői találkozón, ezúttal is a szombat (június 8.) lesz a főnap: a kötöttebb programok 10 és 18 óra között lesznek, így azok is részt tudnak venni, akik csak egy napra szeretnének jönni – reggeli érkezéssel, esti távozással, szállás nélkül. A pénteki napon már déltől várjuk a vendégeket, és erre a napra is tervezünk programokat. Vasárnap ugyanakkor a választások miatt a közös reggeli és a búcsúzkodás után lezárjuk a találkozót.

PÉNTEK:

10.00-tól 11.00-ig az első szervezők érkezése
11.00-től 12.30-ig a Szertűz előkészítése a kisgyőri Szent Korona kilátó melletti birtokon
12.30-tól közös ebéd, hozott ételek bőségasztala a kisgyőri Faluház mögötti közösségi térben
13.30 és 15.00 között körben ülve beindulhatnak a bemutatkozások, beköszönések ráhangolódást adva, az ismerkedést elindítva – kötetlenebb formában, akár közös énekléssel, gitárszóval is rásegítve.
16.15-től gyülekező a túrára a Faluház előtt
16.30-tól közös túra a kisgyőri Szent Korona-kilátóhoz (ez látható a nyitóképen). Ha bárki akadályoztatva van a túrázásban, annak a kilátó autóval is megközelíthető.
17.15 – kört alkotva, közös elcsendesedés, elmélyedés, ráhangolódva a Teremtőre
17.30 – kerekasztal fenn a kilátónál: Hogyan tudjuk megélni a 21. században a Wass Albert által közvetített tiszta magyar szellemiséget?
18.30 – séta vissza a Faluházhoz
19.00 – vacsora
20.00 – tábortűz gitárszóval
A nap során bemutatkozik többek közt Ballai Imre, a 2024 februárjában hét településen is Wass Albert-felolvasást szervező Összefogás a Kárpát-medencéért Kulturális és Hagyományőrző Egyesület vezetője.
Az esti tábortűznél egy kisebb koncertet ad, illetve egész nap velünk lesz – és egy-egy frissítő éneklésben segít – Orbán Johnny, a felolvasásokat régóta önkéntesen támogató gitáros előadóművész.
Pénteken az ebéd és a vacsora hozott élelemből, közös bőségasztalt létrehozva – lehetőleg egészséges házi készítésű, kistermelőktől származó alapanyagból készített ételeket hozzunk!

SZOMBAT:

09.00 érkezés, regisztráció
10.00-tól 12.00-ig ünnepi műsor a Kisgyőri Faluház színháztermében
Hegedűs Gergely András, a felolvasások országos kezdeményezőjének megnyitója, a felolvasások lángjának meggyújtása
Grúz Attila, a korábbi 13 kisgyőri felolvasás szervezőjének köszöntője
Gergelyfi György, emődi református lelkipásztor áldása a rendezvényre
szintén a megnyitó részeként Lovas Tünde, kisgyőri népdalénekes éneke által vezetve közösen elénekeljük a régi Székely Himnuszt
Wass Albert Utolsó táltos című műve az üllői felolvasó közösség színházi előadásában
A Grúz Attila vezette kisgyőri népdalkör előadásában a Tolcsvay Béla és Béres Melinda Égig érő fa című művéből a “Legyen újra rend!” című dal hangzik el
Wass Albert Angyalka című novelláját a kecskeméti felolvasó közösség adja elő
Wass Albert Gyertyaláng című műve a Felvidékről érkező naszvadi felolvasó közösség előadásában, valamint szintén az erdélyi írótól a Mit csináljak című vers Árva Dávid felvidéki színművész által megzenésítve a naszvadiaktól, a Felvidéki Himnusz is megszólal szintén a naszvadiak által
Egy-egy Wass Albert vers és próza előadása a kecskeméti felolvasó közösség által:
Kiss Gabriella, kecskeméti szervező az Ébredj magyar című írást
Gyöngyösi Szabó Katalin, kecskeméti vers és prózamondó az Előhang, a Hangulatok, a Szelek és a Záróvers című rövid verseket
Csernus Lajos, kecskeméti szervező a Csaba című regény egy részletét adja elő
Tisztelgés a 20 éve zajló Wass Albert-felolvasások eddigi 162 felolvasó közössége előtt Lovas Tünde, kisgyőri szervező, Csernus Lajos és Hegedűs Gergely által

14.00-tól kisgyőri körséta: a Faragott Falu alkotásait, értékeit és törekvéseit Kékedi László polgármester, fafaragó, a népművészet mestere mutatja be.

16.30-tól a felolvasó közösségek bemutatkozása Wass Albert-részletekkel, a délutánhoz a kisgyőri népdalkör tagjai is csatlakoznak népdalok éneklésével

18.45-től vacsora
19.45-től gyülekező a fáklyás menethez
20.00-tól a felolvasások lángjának felvitele fáklyás menettel a kilátóhoz
20.30-tól a láng átadásával meggyújtott Szertűz a kisgyőri kilátó közelében található dombtetőn

VASÁRNAP:

08.00-tól gyalogtúra a kisgyőri tanösvényen

SZÁLLÁS

Ahogy tavaly is, most is a Faluház turistaszálló jellegű alvóhelyeit lehet igénybe venni, 32 főig. Ennek ára: 5080 / fő/ nap.
Emellett a faluban is, továbbá a környék településein is vannak panziók, továbbá a Faluház mögötti réten lehetőség lesz sátrazni (avagy jurtát állítani) korlátozott létszámban.
A Faluházban történő foglalás esetében előzetes jelentkezés szükséges a Faluházat vezető, Cseri Gerdánál:
Cseri Gerda
0630 317 8056
faluhaz kukac kisgyor.hu

Az egyéb szálláshelyeket pedig mihamarabb érdemes lefoglalni, mert indul a túraszezon!

ÉTKEZÉS

A pénteki napon batyus alapon, a hozott ételekből tervezünk közös bőségasztalt, míg szombaton a kisgyőri önkéntesek főznek ebédet és vacsorát, ezzel támogatva a rendezvényt.
A szombati menü:
-ebédre babgulyás és palacsinta
-vacsorára kenyérlángos
Igény esetén a déli és az esti étkezést is előre meg kell rendelni Szonda Zsuzsánál!
Szonda Zsuzsa
szonzs74 kukac gmail.com